Altres webs municipals

Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Estampa

Els Administradors de la Festa Major de Vilafranca 2019, Sara Baeza, Josep Batet, Guillem Codorniu, Jonathan Moreno i Laura Pascual, han encarregat a l'il·lustrador Marc Sadurní l'elaboració de l'estampa de Sant Fèlix de la Festa Major de Vilafranca d'aquest any.

Nascut el 1982 a Barcelona, fa més de 23 anys que viu al Penedès, on dirigeix el centre d'expressió plàstica Zig Zag essent també de professor de plàstica i dibuix a diferents grups d'edats. Ha estat impulsor i coordinador del Tastacontes al carrer de la font, trobada d'il·lustradors d'arreu de Catalunya que dibuixen un centenar de contes escrits pels infants de les escoles del Penedès. Vinculat al col·lectiu d'il·lustradors del Penedès Gargots, ha participat en diverses accions, convocatòries i exposicions impulsades pel grup. 

L'estamper d'aquest any està molt vinculat a Vilafranca i a la seva Festa Major, com a ex-ballador de Panderos i, abans, el Joanet dels Serrallonga, i també per la seva faceta de restaurador i creador d'elements del bestiari festiu. S'encarrega cada any de repintar els capgrossos, cotonines i elements de la festa Major de Vilafranca. 

Entre les seves creacions, destaquen el capgròs Rai de les Festes de Sant Raimon l'any 2013, el disseny de fulletons d'activitats de Vilafranca, calendaris, cartells... i la participació en muntatges teatrals i de dansa, aparadorisme i ambientacions festives. Un de les darreres col·laboracions en que ha treballat ha estat, juntament amb el Raimon Benach, l'exposició i llibre de Josep Maria Parera Romagosa sobre els cementiris del Penedès.

Marc Sadurní, que va explicar que “realitzar l'estampa de Sant Fèlix ha representat un repte per a mi, que estimo la vila i visc molt, ja des de petit, la Festa Major. Tot i ser fill de Barcelona, amb arrels profundes al Penedès, m'he sentit acollit per una vila que em fa sentir vilafranquí”. “M'agrada i visc al Penedès, i amb el projecte del Zig Zag arrelat des de fa vint anys al carrer de la Font, on es crea i recrea, arreglo part del folklore i dono ales a la imaginació i la creativitat de la vila i la comarca”, comentava l'artista. 

Sadurní confessava que la primera trobada que va tenir amb la imatge del sant al pis d'un administrador “va ser una sensació íntima, on vaig poder prendre uns quants apunts i fotos, mantenint una relació silenciosa, emocionant, al voltant de la qual van començar a aflorar records i vivències de festes majors... I veient el Sant Fèlix patró com a l'amfitrió de la Festa”. 

Sobre l'estampa que ha creat va dir que és “una fotografia instantània dels mòbils de fils amb instal·lació, des d'una visió artística i poètica, íntima i personal, amb el traç de la línia fresca feta de ferro rovellat. Un collage de materials on reconeixem el vestuari amb el tramatge i textura de la seva indumentària recreats il·lustrativament, mesclats en un procés rústic i elaborat. La descomposició de les línies (cap, palma i llibre), en constant moviment, fa difícil obtenir-ne la mateixa imatge per a tots, segons el punt de vista i la mirada que s'hi faci present: viu reflex de la imatge itinerant del Sant, canviant de casa constantment, i passejat en processó per quasi tots els carrers de la vila, acabant amb una entrada a Santa Maria”.

L'estampeta de Sant Fèlix^

Com a novetat, aquest any l'estamper Marc Sadurní i els administradors/es han organitzat un concurs de dibuix infantil de la imatge de Sant Fèlix. L'objectiu, explicaven els administradors, és “fomentar la participació dels infants en la festa i complementar la Festa Major dels Petits/es aportant-li un nou element emblemàtic: la seva estampeta”. Es podien presentar al concurs nens i nenes de 6 a 12 anys. En total hi van participar 54 infants, que darrere dels seus respectius pseudònims van posar en joc la seva creativitat dibuixant l'estampa amb una tècnica totalment lliure. 

Després d'una difícil deliberació, els organitzadors/es del concurs van escollir l'estampeta de Laura Rocha Reina, de 8 anys, com a guanyadora. Totes les estampetes que han participat en el concurs estaran exposades als aparadors de l'oficina de CaixaBank de la plaça Sant Joan, a partir del dia 26 d'agost. 

Accessibilitat