Altres webs municipals

Notícia

Els Administradors confirmen el cartell clàssic per la diada de Sant Fèlix

05 de març de 2018

Els Administradors de la Festa Major d’enguany -Xavier Aranda, Lídia Blasco, Foix Ortiz, Esther Ribas i Dani Saumell- han explicat, en roda de premsa, els arguments sobre la decisió que han pres per triar el cartell de la jornada castellera de Sant Fèlix de 2018, un dels plats forts de la Festa Major de Vilafranca del Penedès.

Com ja es va informar dissabte a través dels canals oficials de comunicació de la Festa Major, el cartell de la Diada Castellera de Sant Fèlix 2018 comptarà amb la presència de les següents colles castelleres: Castellers de Vilafranca, Colla Vella Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa i Colla Joves Xiquets de Valls.

Segons han explicat els Administradors, “ha estat una decisió difícil, valenta i consensuada per tots 5. Des d’un bon principi, sabíem que seleccionar les colles que vindran per Sant Fèlix és una aposta. Una aposta, perquè ningú pot endevinar quin serà l’estat de forma de les colles el dia 30 d’agost. Tot i així, creiem que a dia d’avui aquest cartell és la millor decisió, d’acord amb els nostres arguments”. Durant la roda de premsa, han explicat que aquest era un dels temes a decidir més urgents de la festa, ja que l’elecció condiciona la preparació de les colles de cara a aquesta gran cita castellera.

Els 5 Administradors han reconegut ser uns grans aficionats castellers i, segons han explicat, “malgrat tenir sentiments per certes colles, vam optar per ser totalment objectius en aquesta decisió, deixant de banda les subjectivitats de cadascú”. Els 5 encarregats d’organitzar la més típica del 2018 han remarcat i revelat que “en tot moment del procés de decisió, i sent totalment objectius, totes les colles en algun moment han estat dins i que, en certs moments, algunes colles han estat fora”.

Cronologia del procés d’elecció
Els Administradors han explicat que els passos que s’han seguit en el procés de decisió per a la selecció de colles ha estat:

* Seleccionar les 6 colles que van creure que podrien participar a la Diada de Sant Fèlix 2018: Castellers de Vilafranca, Colla Vella Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Minyons de Terrassa, Colla Joves Xiquets de Valls i Capgrossos de Mataró. Pensem que cadascuna d’aquestes 6 colles, poden participar en aquesta diada. Des de la primera fins la última.
* Posteriorment, es van sol·licitar dades sobre els últims 6 anys a Sant Fèlix de cada colla, les millors diades castelleres dels últims 6 anys de cada colla i diferents gràfiques sobre l’evolució de cada colla en l’àmbit dels castells de gamma extra.
* Més endavant, es van visitar cadascuna de les 6 colles seleccionades per escoltar la seva planificació per aquest any, objectius i sensacions respecte a la diada de Sant Fèlix.

Els Administradors han explicat que en la primera ronda de visites, la Colla Jove Xiquets de Tarragona va expressar la seva voluntat de no voler venir a actuar a Sant Fèlix 2018.
Els motius expressats per aquesta colla, textualment són els següents:
«A la CJXT, li encantaria actuar per St. Fèlix, però la situació actual fa que la colla no es senti gens còmoda amb el procés de selecció i amb la dinàmica generada els últims anys entorn a la relació de la pròpia colla amb la diada castellera.
Com sempre agraïm molt el tracte dels administradors, respectem el seu “modus operandi” i desitgem que totes les colles assoleixin els seus objectius i Sant Fèlix esdevingui un cop més una gran festa castellera

Arguments dels Administradors de la FM’18
Amb tota la informació objectiva i les percepcions rebudes durant les visites, els Administradors han exposat que tenien sobre la taula diversos fils argumentals que els han conduït a escollir les 4 colles seleccionades.

Finalment van triar dos fils argumentals:
* Millors colles que han liderat el rànquing (exceptuant la Jove de Tarragona que ha rebutjat actuar per Sant Fèlix).
* 4 colles que han fet millors castells de gamma extra durant el 2017 (exceptuant també Jove de Tarragona que ha rebutjat actuar per Sant Fèlix).

Aquests són els nostres arguments. Ens agradaria remarcar diversos aspectes, respecte les dos colles que no vindran.

Respectem l’opinió de la Colla Jove de Tarragona i els desitgem molts encerts i èxits en la seva trajectòria castellera. Nosaltres volíem que aquesta colla vingués per Sant Fèlix.
Donar les gràcies a l’atenció rebuda per part dels Capgrossos de Mataró i encoratjar-los a seguir treballant per ser presents algun dia la Diada de Sant Fèlix. Durant tots aquests dies, en certs moments havien estat dins del cartell. Si han quedat fora, és perquè les dades ens han fet prioritzar per altres colles. Creiem fermament que els Capgrossos podrien participar a la Diada de Sant Fèlix, realitzant una bona actuació.

Jordi Bertran, Cap de Plaça de les diades castelleres de la Festa Major

D’altra banda, també s’ha anunciat que, continuant la mateixa línia dels últims anys, els Administradors de la Festa Major de Vilafranca volen continuar millorant la diada de Sant Fèlix.

Per això es compta amb el Consell de la Festa Major i també es vol continuar comptant amb la figura del Cap de Plaça. Per aquest any 2018 s’ha decidit que el gestor cultural Jordi Bertran torni a ser el Cap de Plaça de les diades castelleres del 29 i el 30 d’agost. Administradors, Consell de la Festa Major, Cap de Plaça i totes les colles convidades a la Diada de Sant Fèlix treballaran plegats, per tal de fer una molt bona diada a nivell organitzatiu.

CV de Jordi Bertran (pdf)

Accessibilitat