Altres webs municipals

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Els poetes Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda seran els pregoners de la Festa Major 2020 

06 de abril de 2020

Els administradors i administradores de la Festa Major 2020 anuncien la identitat de les persones encarregades de fer el pregó de la propera Festa Major. Es tracta pels poetes i escriptors Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda. Per primera vegada a la història de la més típica un matrimoni serà l’encarregat de llegir el pregó. 

Els administradors i administradores han justificat en una roda de premsa virtual amb els mitjans de comunicació la seva elecció. Jugant amb el 2020, es van proposar que enguany fossin dos pregoners, tal i com va passar l’any 2000 amb el pregó dels germans Parellada. A més, amb la tria de dos escriptors els administradors pretenen dotar del pregó d’un important caràcter literari

Anna Gual és nascuda a Vilafranca l’any 1986. Amb vint-i-dos anys va publicar el seu primer poemari, Implosions (2008). A aquest l'han seguit molts més poemaris i reconeixements: L’ésser solar (Premi de poesia mediterrània Pare Colom, 2013), Símbol 47 (2015), Molsa (Premi Bernat Vidal i Tomàs, 2016), El tubercle (Premi Senyoriu Ausiàs March, 2016), Altres semideus (2019) i Ameba (Premi Cadaqués a Rosa Leveroni, 2020).

La seva obra poètica l’ha revelat com una de les veus més destacades de la poesia catalana actual. Internacionalment ha viatjat com a poeta convidada a festivals de poesia a Croàcia, Sardenya, Anglaterra i Rússia. La seva poesia està traduïda al castellà, gallec, anglès, francès, rus, croat, portuguès i italià.

Jaume C. Pons Alorda va néixer a Caimari, Mallorca, l’any 1984. Ha publicat quinze llibres de poesia, d’entre els quals destaquen la trilogia Tots els sepulcres (2015) i Era (2018). També és autor d’una obra narrativa atrevida, últim volum de la qual és Ciutat de Mal (2019). Va aconseguir èxit de crítica i públic amb la traducció de les Fulles d’herba de Walt Whitman (2014) i acaba de traduir, i publicar, El preludi de William Wordsworth (2020). La seva obra s’ha traduït a diverses llengües i ha recitat als Estats Units, Mèxic i bona part d’Europa.

Ha guanyat premis prestigiosos com el Premi Miquel Martí i Pol, el Premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia, el Premi Pare Colom de Narrativa, el Premi de la Crítica Serra d’Or, el Premi Cavall Verd Rafel Jaume o el Premi Ciutat de Tarragona de Narrativa Pin i Soler.

 

Jocs Florals

Jocs florals sobre la Festa Major
Una de les novetats anunciades a la roda de premsa ha estat la voluntat de crear un pregó participatiu a través de l’organització per part de Gual i Pons Alorda amb la complicitat dels administradors d’uns jocs florals sobre la Festa Major. Els poemes guanyadors de cadascuna de les tres categories, dividides per edats, seran llegits durant el pregó. Les tres categories són La Petita Viola, per infants fins als 12 anys; L’Englantina Jove, per joves de 13 a 18 anys; i La Gran Flor Natural, a partir de 19 anys.
Els poemes han de tenir un mínim de dos versos i un màxim de 22, han d’estar escrits en llengua catalana i han de versar sobre la Festa Major.
El període d’admissió conclou el proper 20 de juliol i el jurat, format per Gual i Pons Alorda i els administradors de la Festa Major, anunciarà i compartirà els poemes finalistes a través de les xarxes socials, dies abans del pregó.
Els participants poden enviar els seus escrits al correu [email protected]

BASES DELS JOCS FLORALS DE LA FESTA MAJOR DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

1.    Tots els treballs han de ser poemes originals i inèdits, escrits en llengua catalana, en qualsevol varietat dels Països Catalans, i han de tenir com a tema principal la Festa Major de Vilafranca del Penedès.

2.    Només es pot presentar un poema per persona.

3.    Els poemes enviats al premi han de tenir, com a mínim, 2 versos i, com a màxim, 22 versos.

4.    Hi ha 3 categories segons l’edat de la persona participant al premi:
       La Petita Viola: fins als 12 anys.
       L’Englantina Jove: de 13 a 18 anys.
       La Gran Flor Natural: de 19 a 2020 anys.

5.    El poema s’ha d’enviar com a arxiu adjunt en format word o pdf a la següent adreça de correu electrònic: [email protected]

6.    A la primera pàgina del document enviat constaran el títol del poema, els noms i cognoms, la data de naixement, l’adreça de correu electrònic i el telèfon de contacte de la persona participant. A la segona pàgina hi haurà el poema. No s’acceptaran poemes presentats amb pseudònim.

7.    El període d’admissió d’originals acaba el 20 de juliol del 2020, a les 24 hores.

8.    Els poemes finalistes es compartiran a través dels canals de comunicació de la Festa Major de Vilafranca del Penedès 2020.

9.    El jurat estarà format per Anna Gual Vendrell i Jaume C. Pons Alorda i els administradors de la Festa Major 2020.

10.    Les persones guanyadores de cada categoria podran recitar els seus poemes durant el Pregó de la Festa Major del 2020. En cas que no ho vulguin fer, els seus poemes seran recitats pels pregoners oficials.

11.    Els membres del jurat tenen la facultat d’interpretar les bases i determinar-ne el funcionament. El veredicte és inapel•lable.

12.    La participació al concurs implica l’acceptació íntegra d’aquestes bases.

VÍDEOS

Vídeo de presentació dels pregoners

Vídeo de la roda de premsa en format virtual

 

Instagram LIVE. Conversa amb els pregoners de la fm2020