Altres webs municipals

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

El dissenyador Dani Jané posa en valor el patrimoni vilafranquí amb una imatge gràfica inspirada en els picapedrers medievals

12 de desembre de 2022

Els administradors i administradores de la Festa Major de Vilafranca 2023, Anna Benach, Laura Cabezas, Oriol Bertran, Laura Bages i Jacques Planas, han presentat aquest dilluns al vespre, en un acte obert a tothom a la Capella de Sant Joan, la imatge de la festa elaborada pel dissenyador vilafranquí Dani Jané Sors

La proposta gràfica de la Festa Major de Vilafranca del 2023 “busca recuperar la riquesa del patrimoni gràfic que ens ofereix el passat de la vila a través de les marques dels picapedrers medievals”, que podem trobar a les parets d’espais com la Capella de Sant Joan i la Basílica de Santa Maria. Jané ha exposat que s’ha inspirat també “amb els alfabets rúnics i els remots símbols fantàstics, folklòrics i màgics”. Amb aquest punt de partida, el dissenyador vilafranquí ha creat “una tipografia original i única, inspirada en les grafies dels picapedrers”, al mateix temps que sintetitza gràficament els rosetons dels nostres temples, balls, colles i bestiari.  Totes les seves aplicacions de marxandatge, suports multimèdia i comunicació audiovisual destacaran per una paleta vermella, blanca i negra: enigmàtica, màgica i –sobretot– festiva.

FM 2023

Anna Benach, administradora de la Festa Major 2023, ha confessat que quan van començar a pensar qui havia de ser la persona encarregada de dissenyar la imatge, van tenir molt clar que volien “que fos algú de Vilafranca, amb una trajectòria professional contrastada i que no hagués dut mai a terme aquesta tasca”. 

Els picapedrers i les seves marques 
Els picapedrers, també anomenats mestres de cases, eren els encarregats de les explotacions de les pedreres per les construccions medievals i els que cisellaven les pedres amb aquestes marques carregades de misteri. Hom les relacionava amb associacions maçòniques, entre les que hi pertanyien picapedrers, filòsofs, alquimistes i místics relacionats amb les ciències ocultes. Una altra teoria, més prosaica, les considerava com a simples firmes.

Actualment, també es pensa que els dibuixos van ser agafats dels llenguatges de l’època: de la religió, dels oficis, del folklore, de l’astrologia, etc. Les formes d’aquests signes són molt variades i imaginatives: creus, lletres, números i xarxes fonamentals (dissenys geomètrics basats en el cercle, el quadrat i el triangle) que eren emprades per les lògies de pedrers i servien de base per al disseny de vitralls i rosetons. 

icones fm 2023

Seguint amb l’imaginari dels picapedrers i les seves inscripcions misterioses a les parets, l’eslògan d’enguany és “serà màgica”, que alhora juga amb el caràcter especial, singular i únic de la festa. 

Durant l’acte, els administradors i administradores també han presentat a La Fatxenda, Factoria de Comunicació i Creació Audiovisual. L’empresa vilafranquina s’encarregarà, durant els propers mesos, de la gestió integral de comunicació digital amb generació de material audiovisual. 

Dani Jané Sors, dissenyador de la Festa Major 2023

Dani Jané

Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, va cursar els estudis superiors de Gràfica Publicitària a l’escola d’art Arsenal de Vilafranca, on posteriorment va exercir com a professor titular de les matèries de Tipografia i Autoedició.

Ha estat el responsable de la identitat per a diferents marques, empreses i particulars, de la imatge per a esdeveniments i festivals, així com l’autor de diversos projectes editorials i de packaging. Ha estat dissenyador de Cineclub Vilafranca des del 2009 fins al 2021 i ha fet múltiples campanyes de dinamització cultural al municipi. També ha participat, en diverses ocasions, al Firart.
Des de l’àmbit més pictòric, on uneix brodat i pintura sobre paper, ha exposat a Barcelona, Viena i Vilafranca del Penedès.

A més, porta a terme un projecte editorial anomenat Ediciones del Pubis, una petita editorial a través de la qual publica “dibuixos, poesies, reflexions existencialistes i coses absurdes des d’una òptica grotesca i original i amb una inspiració clarament provocadora”.

Actualment, combina el seu treball de dissenyador gràfic i director d'art en packaging al departament de disseny d’una reconeguda empresa del sector agroalimentari, amb altres projectes com a freelance.

Accessibilitat