Altres webs municipals

Notícia

Pirotècnia Igual i Pirotècnia Peñarroja encarregades de tota la pirotècnia de la Festa Major

21 de agost de 2018

 Dues pirotècnies centenàries protagonitzen el programa d’enguany.
 
La Festa Major d’enguany comptarà amb dos pirotècnies de prestigi per al disseny i execució de tots els espectacles pirotècnics. La Pirotècnia Igual, de Canyelles, realitzarà la Tronada del dia 29, el castell de foc d’entrada a casa l’administradora del dia 31 i el castell de foc de cloenda del dia 2. Pirotècnia Igual també serà l’encarregada de subministrar tota la pirotècnia de carrer al Drac i Diables. Per altra banda, el castell de focs del dia 29 i l’Entrada de Sant Fèlix, els realitzarà la Pirotècnia Peñarroja de la Vall d’Uixò, País Valencià. 
Aquest encàrrec s’ha gestionat mitjançant la celebració d’un Concurs Públic de Licitació de tots els espectacles pirotècnics de la Festa Major. La realització d’aquest concurs públic ve donada per la implementació de la «Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, per la qual es
transposen a l’ordenament jurídic espanyol les directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014». El passat mes de juny es va publicar aquest concurs públic del qual s’hi van presentar 7 empreses pirotècniques. El concurs estava dividit per diversos lots i els guanyadors van ser la Pirotècnia Igual i la Pirotècnia Peñarroja. En l’avaluació tècnica van participar membres del Ball de Diables i del Drac de Vilafranca, experts pirotècnics catalans i l’Administració de la Festa Major.
 
 
 
PIROTÈCNIA IGUAL, LA PIROTÈCNIA DISSENYADORA DE LA TRONADA DE VILAFRANCA.
 
Pirotècnia Igual és fabricant des de 1880. La seva participació a la Festa Major de Vilafranca és gairebé habitual. Podem dir que la Tronada que dona inici a la Festa Major, té el seu estil característic, amb un inici aeri i un final terrestre, començant lent i acabant molt ràpid. Isidre Panyella ha estat un dels dissenyadors d’aquesta tronada i en els últims anys, el vilafranquí Albert Rovira. Tenen una àmplia experiència en tot tipus esdeveniments pirotècnics, sent l’empresa que ha realitzat els focs artificials i els efectes especials en els Jocs Olímpics de Barcelona 92, FIFA Mundial Brasil 2014, Jocs Odesur Santiago 2014, Cap d’any 2015 Copacabana, any nou a Valparaíso 2015, o els primers Jocs Europeus del 2015 a Bakú. Els seus productes han estat utilitzats per a les cerimònies dels Jocs Olímpics d’Atenes 2004 i les cerimònies dels Jocs Olímpics de Londres 2012.
 
PIROTÈCNIA PEÑARROJA, LA VALL D’UIXÓ, PAÍS VALENCIÀ.
Amb més de 100 anys de tradició familiar, ja que va ser fundada l’any 1895, i amb cinc generacions de feina en l’art de la pólvora, la Pirotècnia Peñarroja s’ha convertit en una de les de referència a tot l’Estat. Prova d’això són els diferents premis i reconeixements aconseguits al llarg de les darreres tres dècades en alguns dels certàmens més importants a nivell estatal. Destaquen els dos primers premis assolits al concurs de més prestigi a l’Estat, el de San Sebastián. Hi ha obtingut la Concha de Oro l’any 2004, i la mateixa Concha de Oro cinc anys després, el 2009, i també el primer Premi del Jurat Jove. El 2017 assolí els premis del Públic i el del Jurat Jove en el mateix certamen.
Peñarroja també ha estat una de les pirotècnies que ha fet el salt internacional, amb esdeveniments tant destacats com la Cloenda del Mundial d’Atletisme 2003 a l’estadi de Saint Denis de París, la capitalitat europea de la cultura de Lille (França) el 2004 o el macroespectacle Les enfants du Bouregreg a Rabat-Salé (Marroc) el 2008. Altres focs molt importants han estat els de la proclamació del Misteri d’Elx i el Palmerar també d’Elx com a Patrimoni de la Humanitat el 2002; la inauguració de l’Any Sant Lebaniego a Cantàbria, el 2006; el piromusical del mil•lenari de la fundació de l’antic regne de Badajoz, el 2014; la inauguració de la prestigiosa Quinzena Musical de San Sebastián, també el 2014; o l’encesa de la Focara de Novoli, a Itàlia, el 2015, festa proclamada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
Així mateix, Peñarroja també fou pionera en la creació d’espectacles pirotècnics amb la música en directe, com l’Homenatge al pintor valencià Joaquín Sorolla, que l’any 1997 va conjugar per primera vegada a l’Estat música, dansa i focs artificials en un muntatge en què van participar més de 200 persones actuants. Des d’aleshores, han estat nombroses les oportunitats en què ha acompanyat la música d’orquestres clàssiques en directe. D’altra banda, és experta en posar els efectes pirotècnics al servei de l’art i l’entreteniment. Ho demostra la seva habitual col•laboració amb la prestigiosa companyia de teatre de carrer de gran format Xarxa Teatre o amb moments tan destacats com la inauguració del Festival de Teatre Clàssic de Mérida el 2009. 
Alhora Peñarroja segueix sent fidel a les celebracions més patrimonials com les de les Festes de la Magdalena de Castelló, on ha obtingut diversos primers premis del concurs de mascletaes, com els dels anys 2016, 2007 i 1999. Des de 1993 fins a l’actualitat, ha estat present a les mascletaes de la plaça de l’Ajuntament de València per les Falles, essent l’empresa que des de 1995 obre el programa el migdia de l’1 de març. 
La nissaga familiar va començar amb José Peñarroja Huguet, el besavi de l’actual propietari; continuà amb José Peñarroja Cubelch, l’avi; va seguir amb Vicenta Peñarroja Fas “Vicentica la coetera de la Vall”, la mare; i, actualment, amb Pepe Nebot Peñarroja i el seu fill José Vicente Nebot Navarro. Aquest darrer també ha excel•lit en el disseny d’espectacles piromusicals com els gaudits en els Festivals Internacionals de Música Antiga i Barroca de Peníscola 2016, 2017 i 2018; el de les festes de San Isidro 2016 a Madrid; o el de la Festa Major de Sant Joan de Valls 2017.