Altres webs municipals

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Vilafranca del Penedès acull la Marató de Donants de Sang per remuntar les reserves a l’estiu

22 de agost de 2023

El proper divendres 25 d’agost, de 9 a 21h, la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, acollirà la Marató de Donants de Sang que anualment i des de 2017 es fa pels volts de la Festa Major per recollir sang en una època com és l’estival, en què les reserves no són gaire quantioses.

La presentació de la Marató s’ha fet aquest matí a la seu del CCAP on han participat el vicepresident 1r de l’ens Albert Tort, el regidor de Salut de l’Ajuntament de Vilafranca, Jordi Junyent, els administradors de la Festa Major, Laura Bages i Jacques Planas, i la tècnica de difusió del Banc de Sang i Teixits, Marta Hernández.

Albert Tort ha fet una crida a la mobilització ciutadana a venir a donar al la seu del CCAP aquest divendres per tal que “les reserves de sang no baixin, tal com acaba passant any rere any”.

Per la seva banda, Marta Hernández explicava que enguany la marató es farà al CCAP, ja que l’espai que s’utilitzava anteriorment, la sala del Casal, està ocupada i posava en valor que el fet de celebrar-la al voltant de la Festa Major ajuda a la mobilització. “L’estiu és problemàtic per falta de donacions de sang. Les vacances fan que baixin les donacions de sang fins a un 20%. Avui hi ha sang per als següents 5 dies, quan l’òptim seria tenir-ne per a 8. Necessitem 1.000 bosses de sang diàries”, recordava. Hernández insistia que tothom entre 18 i 65 anys i en bon estat de salut pot donar sang. Fins i tot es pot donar fins al 70 anys si la persona es troba bé de salut. Enguany, com a gentilesa de l’Associació de Donants de Sang de l’Alt Penedès, tots els donants que vinguin a la Marató rebran un conte infantil, L’esperit del bosc, de l’autor penedesenc Miquel Florido.

S’espera arribar a les 250 donacions al llarg de tota la marató.

En nom dels Administradors de la Festa Major, Laura Bages, es mostraven contents de poder col·laborar amb la marató i advertia que “l’horari és ampli per poder acostar-s’hi en qualsevol moment”.

Finalment, Jordi Junyent agraïa a totes les parts, CCAP, Banc de Sang i Associació de Donants de Sang per la seva implicació en la marató i es mostrava esperançat que es puguin complir les expectatives i fins i tot superar-les. “Donar sang és una actitud altruista molt important. És donar desinteressadament una part de tu a algú que no coneixes de res. Animo tothom que estigui en condicions de donar, que ho faci. No sabem mai en quina situació ens podem trobar”, ha afirmat.

Calen 20.000 donacions

Durant els mesos més calorosos de l’any, les donacions continuen sent imprescindibles. Es calcula que aquest agost faran falta 20.000 donacions a tot Catalunya. Aquestes donacions permetran donar resposta a les necessitats de milers de pacients.

De les més de 250.000 donacions de sang que es van aconseguir l’any passat, gairebé 1.400 es van aconseguir a Vilafranca.

Gràcies a aquestes donacions s’han pogut assegurar tots els tractaments dels malalts, i en cap moment ha faltat sang als hospitals catalans.

3 de cada 10 transfusions de sang que requereixen els pacients són per a tractaments de càncer. De fet, aquest tipus de malalties són les que més sang consumeixen, per davant de les malalties de l’aparell digestiu, com hemorràgies intestinals, i la salut cardiovascular, com els infarts.

Accessibilitat