Altres webs municipals

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Els tres dies centrals de la festa

Dia 29 d'agost^

A les 12 del migdia, repicada general de campanes i fortíssima tronada. Hi ha nervis, tothom està delerós de començar la festa, i constitueix certament una aixeta màgica que obre pas a l'emoció, a la pell de gallina que comporta necessàriament allò de pensar que ja hi tornem a ser. 
A continuació surt el cercavila, primera exhibició de la vintena de grups folklòrics que, entre balls populars, castellers i banda forastera, surten ben arrenglerats i de moment amb la roba neta per tal de demostrar a la població, laboriosa encara, que certament la gresca ha començat. 
Amb palesa dificultat d'oferir-ne l'hora exacte, el Cercavila s'acaba a la plaça de la Vila, on té lloc a continuació la primera exhibició castellera, cosa que es coneix en el programa amb el tòpic que les colles aixecaran els seus primers castells, torres i pilars. El dinar d'avui no és res de l'altre món (si veniu convidats per un sol dia amaniu-vos-ho bé per tal que sigui l'endemà). A la tarda, comença la diversitat d'espectacles
A 3/4 de 8 del vespre, primera processó, que acompanyarà sant Fèlix de casa de l'administrador de l'any passat fins a la Basílica de Santa Maria. Els administradors i les administradors, després de la Festa Major, es queden la imatge de Sant Fèlix a casa, se la van passant de l'un a l'altre per torns rigorosament cronometrats, i la tornen a la Basílica el primer dia de la Festa Major de l'any següent, acompanyats per tots els balls. Per tant, l'itinerari es desconeix fins que no surt el programa oficial. És exactament el cas invers del que passarà el dia 31. Ja en parlarem. 
A dos quarts de 12 de la nit, aproximadament, després de sopar qui hagi tingut prou temps, al paratge de les Clotes, es dispara un extraordinari castell de focs d'artifici; artífex assegurat d'embadaliment de propis i estranys. 
I a continuació, comencen els espectacles nocturns. Actualment n'hi ha més de mitja dotzena de simultanis, i en tots has de córrer si vols seure (en els que s'ha de seure, és clar). Generalment, hi ha concert de la banda, teatre, sardanes, recital, revetlla popular, concerts... i l'Empalmanda, que fa que els qui no tinguin ganes d'anar a dormir tinguin excusa - hi ha ball i gresca oficial - per a no tornar a casa fins a l'endemà. 

Dia 30 d'agost. Diada de Sant Fèlix^

A les 7 del matí, la repicada de campanes anuncia la festivitat i s'exposen les relíquies de sant Fèlix a la veneració dels fidels. Simultàniament, els grallers es troben a la plaça de la Vila i comencen a interpretar, tot despertant-se de mica en mica, el Toc de Matinades. Per grups, i seguits de quantitats indescriptibles de vilafranquins i forasters, tomben els barris de la Vila tot eixorivint els qui encara clapen. Les associacions de veïns i altres grups de ciutadans de bona voluntat obsequien a tota la comitiva, al llarg del trajecte, amb successives parades que acaben constituint un bon esmorzar per fascicles. 
Cap a 2/4 de 10 del matí, després d'esmorzar i de l'arribada de les colles castelleres de fora, tots els balls, comparses, grallers, falcons, castellers i Banda, acompanyen als administradors de la Casa de la Vila fins a la Basílica, on té lloc l'ofici solemne, amb l'ofrena dels Balls de la Festa Major
A la sortida, les colles castelleres aixecaran els seus pilars davant el monument als castellers, tot commemorant un aniversari més de l'acte inaugural. A continuació, amb tot el llarg seguici esmentat (diem seguici, encara que ells van a la cua) els Administradors i les Administradores de la Festa Major es dirigeixen a la Casa de la Vila on, juntament amb les autoritats municipals, presidiran una breu mostra folklòrica dels balls i les danses i a continuació el plat fort de la jornada, la Diada castellera de Sant Fèlix: l'exhibició de castells torres i pilars a càrrec de les colles punteres del món casteller. Tots plegats trauran el fetge per la boca, per tal de palesar la bondat d'allò que diu la ceràmica d'un dels porxos: Vilafranca, la Plaça més Castellera
La tarda comença amb un concert de banda i continua, a 3/4 de 8 del vespre, quan surt de Santa Maria la tradicional processó de Sant Fèlix, formada per tota la comitiva habitual, la corporació municipal en ple i molts exadministradors, exadministradores i altres ciutadans i ciutadanes que acompanyen la imatge del patró de Vilafranca. La processó acaba també a la Basílica de Santa Maria, on té lloc l'Entrada de Sant Fèlix, moment tan intens com fugaç, mentre la simultaneïtat de l'espaterrant castell de focs, l'evolució de tots els balls i la barreja de les gralles i la música de la Banda, produeixen una bellesa íntima i inexplicable que renova anualment l'orgull dels propis i estranys. 
Després de sopar es produeix una altra vegada la dificultat de decidir quin espectacle, dels molts que se celebren alhora, aniràs a veure. Un moment o altre, però, sempre pots passar una estoneta per la plaça de Sant Joan, on té lloc un lluït Ball de gralles que acaba sempre molt enllà de la matinada. 

Dia 31 d'agost^

A les 7 del matí, Matinades, com el dia anterior, però només els acompanyants que encara s'aguanten drets. 
A 2/4 de 10 del matí, es reparteix l'operació d'acompanyar els Administradors a la Basílica, on es celebra la missa en sufragi dels difunts de la Vila. Un cop acabada, es torna a la plaça de la Vila, on comença la mostra folklòrica: és el dia dels balls, que s'esplaien oferint tot el seu repertori damunt d'un gran entaulat que s'instal·la al bell mig de la plaça; la repetició de sempre no resta gens d'entranyable l'encant de les evolucions dels diferents grups. 
A continuació les colles castelleres locals realitzen la darrera de llurs exhibicions. Tot just acaben, tots els grallers participants a la festa s'hi uneixen -una cinquantena pel cap baix- i, encara que l'afinació no en sigui la nota més destacada, van repetint tots junts el Toc de Vermut fins al capdamunt de la rambla. Al mateix temps, la gent s'agafa per les espatlles i va saltant al ritme de la música fins que ni els uns ni els altres no poden dir ni fava. I a dinar (amb una mica de sort, us donaran canelons). A la tarda, la representació del Ball dels Mal Casats i, l'inefable concert de la Banda. A 3/4 de 8 del vespre la darrera Processó que surt de Santa Maria i, tal com anunciàvem abans, entrarà a casa d'un dels administradors d'enguany, on serà disparat un magnífic castell de focs d'artifici acompanyat de l'actuació de tots els balls, castellers i banda. 
A la nit podreu triar altra vegada entre ball, concerts, música, etc.  

Accessibilitat