Altres webs municipals

Ajuntament de Vilafranca del Penedès

La imatge de sant Fèlix

Sant Fèlix és un sant que no viu a l’església. Aquesta és una de les curiositats que més sorprenen de la Festa Major de Vilafranca. I és que la imatge del patró viu a casa de cadascun dels cinc Administradors de la festa, uns dos mesos i mig aproximadament a cada llar. Tan sols s’està a la Basílica de Santa Maria del 21 al 29 d’agost, i la nit del dia 30 d'agost. El dia 21 d'agost els administradors de l’any anterior porten Sant Fèlix al temple, perquè presideixi simbòlicament la novena i el Cant dels Goigs.

Per Festa Major, el sant protagonitza diversos canvis que marquen les processons: 
* El 29 d’agost a la tarda el sant va a casa de l’Administrador on va entrar el dia 31 de l’any anterior. Des d’allà el seguici festiu el portarà en processó a la Basílica de Santa Maria.
* El 30 d’agost, Sant Fèlix, es fa l’única processó que té un recorregut fix i amb el mateix punt de sortida i d’arribada: la Basílica de Santa Maria. Quan el sant arriba en processó es fa l’Entrada de Sant Fèlix, un dels moments àlgids, perquè significa que la imatge no tornarà a entrar a Santa Maria fins l’any que ve.
* El 31 d’agost, el sant surt en processó des de la Basílica fins a casa d’un dels administradors de l’any.

Durant l'any, sant Fèlix farà estada a casa dels Administradors, que han de tenir les portes de casa seva obertes a visites a la imatge del patró. En els canvis de sant, el trasllat es fa amb una petita celebració, en la qual no hi falten les gralles ni el menjar, que diu el costum que ha de ser salat a la sortida i dolç a l’arribada. És una celebració de caràcter més íntim, a la qual es conviden els familiars i els amics dels Administradors que han col·laborat en la festa.

 

Accessibilitat